sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Viikonloppuni luolassa, Guadix on erilainen


Mitäs jos kaipaatkin luontoa, hiljaisuutta ja rauhallista viikonloppua? Buukkaisitko itsellesi oman luolan? Guadix on vain muutaman tunnin ajomatkan päässä Fuengirolasta. 


Päätimme lähteä viikonloppulomalle Guadixiin, jonka ohi olemme joskus ajaneet. Osittain syynä on kotikaupunkimme upeat kansainväliset päivät, joiden äänekäs juhlinta kuuluu pikkuisen turhan kovaa kotimme sisätiloihin.
Guadixin luolakansa kiinnosti sen verran kovasti, että varasimme hotellihuoneen luolasta. La Tala, luolahotelli ja Ramon, paikan pitäjä ottivat meidät vastaan äärimmäisen ystävällisesti ja lämpimästi.


"Käy kanssani niin kotiluolaan näytän sulle tien ja sinut armaakseni vien."

Meidän luolamme oli Guadixista noin neljän kilometrin päässä. Marido innostui niin kovasti luolamme loistavasta akustiikasta, että sain kuulla pikkutunneille asti hänen ehtymätöntä laulelua aarioista iskelmiin. Muistaakseni Ramon sanoi, että luola on luonnostaan äänieristetty. Haha, sillä oli meillä naapureitakin, savupiipusta tulleesta kiehkurasta päätellen.


Audimiehen luola.

Kävelymatkan päässä kotiluolastamme oli melkoisen kiva ravintola, jossa ruokailimme ensimmäisenä iltana. Metsän tuoksu muistutti kovasti kesäniltaa Suomen suvessa. Ilma oli ihanan raikasta, maastossa kiipeilevä kärrypolku, jota kuljimme tähtitaivaan alla vei meidät kotiluolaamme, mukanamme tuli luonnon suuri hiljaisuus.

Tässä luolassa saimme kyläillä. Luola on Cueva del Jaraiz.

Guadixissa on iso luola-asutusalue, barrio de las cuevas. Kotiluolat on rakennettu rinteeseen ja niitähän saa laajennettua ulospäin. Silti suurin osa oli rakennettu rinteen sisään ja ikkunoita oli joko luolan edustalla tai ei ollenkaan, miettikääpä sitä? Näimme myös kattoikkunaratkaisuja. Kun rinteessä törrötti paljon savupiippuja, saatoimme kuvitella luola-asunnon olevan melkoisen iso. Tässä barriossa luolassa asuvia ihmisiä on nelisen tuhatta.

Marido leikkii luolamiestä.
Olen lukenut, että luolissa on ennen muinoin asunut eritoten romaneja eli gitanoja. Kas saimmekin kokea mahtavan esityksen alueen pikkubaarissa (Meson Virgen de Gracia), melkoisen spontaanin sellaisen, näin ainakin epäilisin. Nuori poika viritteli aivan upeat flamencot lauluineen päivineen ilmoille. Äiti kertoi hyvin ylpeänä, että poikansa opiskelee konservatoriossa. Poika oli niin suloinen, kuin tuollainen varhaisteini-ikäinen flamencon soittaja ja laulaja vain voi olla.

Guadix on pikkuinen kaupunki, jonka selvittää viikonlopun vierailulla melko helposti. Huomaatkaa etualalla oleva savupiippu, sen alla asuu joku.
Ilmeisesti luola on ollut kätevä asuinsija senkin takia, koska lämpötila pysyy mukavasti kahdenkymmenen korvilla vuodet läpeensä. Punasavisiin vuorenrinteisiin kaivetut luolat on vuosisatoja (ellei tuhansia vuosia) vanhoja asuinpaikkoja. Eniten luola-asuntoja, hotelleja ja luoliin rakennettuja ravintoloita on Guadixissa ja Altiplanossa. 


Näin keväällä kilpaa kukkivat, hempeät unikot tekevät tievarsista varsin lumoavia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti