maanantai 2. tammikuuta 2017

Asuntoasiaa


Suomalaiset ovat tottuneet tasokkaaseen asumiseen ja kun he tulevat rannikolle tulee heille ajoittain pettymyksiä asumisen kanssa. Täällä ongelmina on asuntojen kylmyys, vetoisuus, huono äänieristys, homeongelmat ja kalusteiden taso, vuokra-asunnot kun ovat jo valmiiksi kalustettuja.
Kalustus on ongelmallinen sekä omistajalle että vuokralaiselle, omistaja ei halua sijoittaa asunnon kalustukseen isoja summia, koska vuokrauksen yhteydessä niitä usein hajoaa ja rikkoutuu. Olen kuullut, että omistajan saapuessa asunnolle vuokralaisten lähdettyä, on se ollut tyhjä. Kaikki oli viety tai myyty.

Koska lämmitystä ei yleensä asunnoissa ole, on home-ja kosteusongelmia. Siksi tuulettaminen on tärkeää. Jos on kovin sateista on yhtälö vaikea. Espanjalainen pesee homeen pois seinistä Lejialla, joka on vastaavanlaista kuin entisaikainen lipeä, todellista myrkkyä, mutta home väistyy, etenkin jos se on pintahometta. Vaikeitakin homeongelmia on. Niissä lienee parasta kääntyä asiantuntijoiden puoleen.
Jos on taipumusta minkäänlaisiin homeoireisiin, niin asuntoa valitessa tulee olla todella tarkkana.

Joissain tasokkaimmissa asunnoissa on ilmalämpöpumppu. Silloin taitaa olla suositeltua, että se on päällä koko ajan ja siten pitää asunnon lämpötilan tasaisena ja sähkönkulutuskin on näin maltillisempaa.


Sähkö on kallista ja niin asunnon lämmitys usein tuppaa jäämään säästösyistä. Sähkö ei yleensä kuulu asunnon vuokraan, sillä se tosiaan on kallista. Muinoin joku suomalainen kehuskeli lämmittäneensä asuntoaan uunin voimalla, sähkö kun kuului vuokraan. Voi sitä isoa sähkölaskua, jonka omistaja on saanut.

Kun vuokraa kalustetun asunnon pitkäaikaisesti on tärkeää tietää mikä kuuluu omistajan vastuulle ja mikä vuokralaisen. Karkeasti ajatellen voidaan asia halkoa niin, että jos paistipannu on liian pieni vuokralaisen hankkimalle pihville on vuokralaisen tehtävänä joko ostaa uusi pannu tai puolittaa pihvi, kun taas jos hella hajoaa pihvin alle on omistajan hankittava uusi hella.

Kun suomalainen vuokraa asunnon täältä, hän saattaa arvostella asunnon hintaa, sanoen että siinä on Suomilisä. Saattaapa ollakin, silti jos haluaa suomalaisen palvelun eli välittäjän ja asunnon, joka on lähinnä suomalaista tasoa, on myös hinta korkeampi. Välittäjä myös saa palkkansa asuntojen välittämisestä joten sekin näkyy asunnon hinnassa. Joskus on vuokralainen mennyt katsomaan asuntoa välittäjän kanssa, hankkinut omistajan tiedot jostain? ja vuokrannut asunnon välittäjän ohi. No se ei ole kovin mukavaa välittäjälle, kuten arvaatte. Sillä välittäjä tekee työtä myös sen eteen, että löytää välitettäviä asuntoja ja luo luottamussuhteen omistajaan.
Espanjalaiset pienituloiset asuvat sellaisissa asunnoissa, joissa meistä harva pystyisi saati haluaisi asua.

Asunnon sijainti on tärkeä, koska täällä ei ole kovin kattavaa julkista liikennettä, ei ainakaan sellaista johon suomalainen on tottunut. Minä suosittelen kävelymatkan etäisyyttä kaupoista ja muista palveluista.
Jos on työ-tai harjoittelupaikka valmiina, kannattaa asunto ehdottomasti hankkia sen läheisyydestä, etenkin jos ei ole autoa. Jos lapset käyvät suomalaista koulua kotia kannattaa katsoa joko Los Pacosista tai Los Bolichesista, ellei kummallakin vanhemmalla ole mahdollisuutta kyyditsemiseen. Toki Torreblanca on myös suosittua suomalaisten keskuudessa. Mutta sekin on haasteellinen ilman autoa.

On suhthankalaa vuokrata asuntoa Suomesta käsin näkemättä sitä. Joten jos rannikolla on yhtään tuttavaa, voi koittaa saada häntä käymään asunnossa ennen vuokrauspäätöksen tekemistä. Mutta siinäkin on omat ongelmansa. Sillä makuja on niin monenlaisia. Yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä.

Asuntoja on vuorinäkymillä ja merinäköalalla. Ja tietenkin ilman mitään kehuttavia näköaloja. Kaikki nämä kuitenkin vaikuttaa asunnon hintaan, niin vuokrattaessa kuin ostettaessakin.
Hintaan vaikuttaa tietenkin myös asunnon kunto, kalusteiden ja kodinkoneiden laatu ja sijainti. Täällä sanotaankin usein, että tärkeintä asunnonhankinnassa on kiinnittää huomiotaan sijaintiin, sijaintiin ja sijaintiin.

2 kommenttia:

  1. Tuo on niin totta, mitä kirjoitit Tuisku. Aina tietysti kannattaa tarkistaa myös millainen välitysfirma on kyseessä. Kyllä joku on aina jotain johonkin kirjoittanut...tänä sähköisen median aikakautena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välitysfirmakin on hyvä tarkistaa, totta! Sekin on kuitenkin haastava homma, voisi ajatella että välittäjä, joka on toiminut rannikolla enemmän tai ainakin vähintään kuin 10 vuotta olisi melkoisen luotettava!

      Poista